Tratamentul cariei te sperie si ai tendinta sa tot amani vizita la medicul stomatolog? La EB Dent lucram cu grija si cu drag de frumos, straduindu-ne sa pastram dantura naturala si aspectul estetic. Si ne reuseste.

Mai intai apar puncte si pete negre pe smaltul dintelui, apoi acestea se adancesc si formeaza o cavitate. Continui sa amani vizita la medicul stomatolog pana cand apare durerea deoarece caria a avansat pana la nerv. Abia atunci incepi sa iei in serios ideea de a trata caria aparuta, insa ai grija sa nu fie prea tarziu.
 

Care sunt cauzele cariilor dentare si de ce duc la urgente stomatologice?

 
De obicei, cariile dentare pot fi observate in doua zone specifice ale dintilor:

cariile ocluzale, care se formeaza in partea cea mai de sus a dintelui, unde particulele de alimente intra in mod repetat in contact direct cu dintii si
cariile interproximale, care sunt cariile dentare care se formeaza intre dinti.

In aceste doua zone bacteriile se acumuleaza si reprezinta un risc pentru sanatatea ta orala. Daca dintii si zonele inconjuratoare nu sunt ingrijite corespunzator, bacteriile vor incepe sa digere zaharurile ramase de la alimentele consumate si sa le transforme in acizi ca produs rezidual.

Acesti acizi sunt suficient de puternici pentru a demineraliza smaltul de pe dinti si a forma gauri mici – prima etapa a cariilor dentare.
 
Pe masura ce smaltul incepe sa se descompuna, dintele isi pierde capacitatea de a intari structurile de calciu si fosfat ale dintilor in mod natural prin proprietatile salivei si, in timp, acidul patrunde in dinte si il distruge din interior spre exterior.
 
Mai intai apar puncte si pete negre pe smaltul dintelui, apoi acestea se adancesc si formeaza o cavitate. In acest moment, o persoana incepe sa se ingrijoreze din cauza durerii dintelui care apare la o contactul cu un aliment rece, cald, dulce sau acru.

De asemenea, se poate observa o ingestie constanta de alimente intre dinti, inflamarea gingiilor din apropierea dintelui, miros neplacut, sangerare in timpul periajului si formarea placii dentare.
 
Toate aceste simptome neplacute apar deoarece cavitatea aparuta este plina de resturi alimentare pe care o persoana nu le poate curata singura. Bacteriile din placa bacteriana se inmultesc, secreta acizi si in continuare caria se adanceste. Cu cat caria este mai aproape de nerv, cu atat mai deranjante sunt durerile.
 

Tratamente pentru cariile dentare

 
Exista patru modalitati principale de tratare a cariilor dentare. Aceste tratamente efectuate de catre un medic stomatolog pot ajuta la repararea daunelor provocate de acestea in functie de stadiul in care se afla caria dentara:
 

Obturatii: Obturatiile sunt cea mai comuna forma de tratament pentru aceasta afectiune. Un profesionist dentar foreaza in zona sau zonele afectate ale dintilor, indeparteaza materialul afectat din interiorul cavitatii pregatite si umple acest spatiu gol cu un material de obturatie dentara adecvat.

Exista diferite tipuri de materiale de obturatie care pot fi folosite, in functie de zona in care a aparut caria.

Rasina compozita, cel mai comun material de obturatie din lumea dezvoltata, are o paleta mare de culori pe care stomatologii o pot folosi pentru a repara leziunile provocate de carii pe dintii care sunt vizibili atunci cand zambiti.

Acest material poate lua culoarea naturala a dintilor tai si practic nu se va observa ca acolo a intervenit cineva.

In cazul dintilor din spate, unii medici stomatologi prefera sa foloseasca alte materiale de obturatie dentara, care sunt mai rezistente.
 
Coroanele dentare: Acestea sunt folosite doar atunci cand o mare parte din dinte este distrusa de carie. Exista situatii cand cariile dentare duc la necesitatea unor obturatii mari, iar dintele devine mai predispus la fisuri si, in cele din urma, la rupere.

Medicul stomatolog va lucra sa salveze dintele ramas, sa il repare si sa il pastreze cat mai mult timp cu ajutorul unei coroane dentare care are rolul de a-l restaura si proteja. O coroana dentara poate rezista pana la 20 de ani, in functie de materialul din care este creata.

In cazul in care vei avea nevoie de o coroana pentru a pastra un dinte, te vei sfatui cu medicul stomatolog care te trateaza pentru a face alegerea potrivita tie. De asemenea, medicii echipei EB Dent sunt specializati in estetica dentara, deci poti fi sigur ca iti vom face recomandarile potrivite astfel incat sa fie si rezistenta si sa arate bine.
 
Tratamentul endodontic: O carie ignorata suficient de mult timp poate „sapa” in dinte pana cand ajunge la nerv. Este stadiul in care apar si durerile, iar de cele mai multe apar urgente stomatologice.

Aceasta situatie necesita o alta metoda de tratament pe care o poate folosi un medic stomatolog, anume tratamentul Mai exact, asta inseamna ca medicul stomatolog va indeparta nervul deteriorat sau mort impreuna cu tesutul vaselor de sange din jur (pulpa). Procedura se incheie de obicei cu fixarea unei coroane peste zona afectata.

Extractia: In unele cazuri, dintele poate fi deteriorat iremediabil si trebuie extras pentru ca exista riscul ca infectia sa se raspandeasca la osul maxilar. Indepartarea unor dinti poate afecta alinierea celor ramasi, astfel incat se recomanda ca in acele zone edentate sa se introduca o proteza partiala, o punte sau un implant.
 

Adesea pacientii intreaba: este posibil sa se trateze fara freza?

 
Tratamentul cariei fara freza este posibil doar in stadiul incipient, cand pe dinte apare doar o pata. In acest moment, cariile dentare pot fi tratate prin remineralizarea smaltului cu preparate pe baza de calciu si flor. Procedura  se realizeaza dupa curatarea dintilor de placa si tartru.
 
Din pacate, de cele mai multe ori pacientii ajung la medic intr-un moment in care nu se poate aplica procedura mai sus mentionata. In acest caz, este necesar sa curatam complet dintele de carii pentru a preveni distrugerea sa ulterioara.
 
In unele situatii, mai ales cand caria se afla intre dinti sau daca exista carie sub o obturatie veche, medicul are nevoie de o radiografie. Aceasta  va arata adancimea cariei si apropierea acesteia de nervul dintelui.
 
Insa nu e cazul sa te temi! Medicii stomatologi din echipa EB Dent lucreaza usor chiar daca e nevoie sa foloseasca freza, in asa fel incat cel mai infricosator lucru va fi doar…sunetul.
 

Cum faci ca un dinte tratat de carie sa arate bine?

 
Il tratezi din timp.
 
Efectul estetic asupra danturii tale este cu atat mai mic cu cat caria este tratata in faza incipienta, ca sa nu mai vorbim de costuri care vor fi mult reduse in aceasta situatie.
 
Atunci cand amani tratamentul cariei, aceasta va avansa spre nerv si pe langa faptul ca iti va produce dureri acute, te va costa si mai mult. In aceasta situatie, ai doua optiune de tratare:
 
– Tratamentul endodontic, tehnica conservarii danturii. Acesta poate ridica costul tratamentului de la 200 de lei, costul unei plombe, pana la 800 de lei pentru curatarea canalelor si salvarea dintelui.
– Extractie care te va lipsi de un dinte, afectand estetica fetei. Bineinteles ca poti inlocui dintele lipsa cu un implant, dar aceasta interventie poate ajunge la un cost de pana la 3000 de lei pentru a avea un dinte functional.
 

De ce sa tratezi cariile la EB Dent?

 
Cand alegi sa iti tratezi cariile la EB Dent ai avantajul de a fi tratat de o echipa de medici specializati in estetica dentara. Asta inseamna ca orice problema dentara vei avea nu doar ca va fi rezolvata, ci va fi rezolvata in asa fel incat aspectul estetic sa nu sufere modificari.
 
Mai mult decat atat, la noi nu trebuie sa astepti zile sau saptamani pentru o programare. Daca ai o urgenta facem tot posibilul sa te primim in ziua respectiva. De asemenea, daca programul ti s-a schimbat brusc si trebuie sa pleci din localitate, incercam sa iti gasim loc inainte de plecare.

Clinica EB Dent are serviciu de urgente stomatologice in Cluj – Napoca
 
Soft-ul nostru de programari online iti este foarte util pentru ca te ajuta sa economisesti timp atunci cand te programezi. Din trei click-uri iti faci singur programarea.
 
Exista atat de multe motive intemeiate pentru a-ti ingriji dintii. Iar la EB Dent este mai usor si relaxant ca niciunde. Programeaza acum vizita la medicul stomatolog!

6 thoughts on “Ce sunt cariile dentare?

  1. As aprecia mai multe exemple practice sau studii de caz pentru a ilustra ideile prezentate in articol. Astfel, ne-ar fi mai usor sa intelegem cum putem aplica aceste concepte in viata de zi cu zi.

  2. Sunt de acord cu punctele prezentate in articol, consider ca solutiile propuse sunt foarte relevante si ar putea imbunatati situatia actuala. Este important sa discutam deschis despre aceste probleme pentru a gasi cele mai bune solutii.

  3. Articolul este foarte interesant si informativ, am aflat multe lucruri noi despre subiectul abordat. Autorul a abordat subiectul intr-un mod clar si concis, ceea ce m-a facut sa inteleg mai bine problema discutata.

  4. Este evident ca autorul are o buna cunoastere a subiectului si a depus eforturi considerabile pentru a realiza acest articol. Apreciem munca sa si abordarea obiectiva in prezentarea informatiilor.

  5. Am fost impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a facut o comparatie atenta intre diferitele aspecte ale subiectului si a oferit exemple relevante pentru a-si sustine concluziile.

  6. Articolul este foarte informativ si detaliat, oferind o perspectiva interesanta asupra subiectului abordat. Mi-a placut modul in care autorul a prezentat argumentele si a sustinut punctul sau de vedere.

Comments are closed.